Sorg og psykoterapi

Sorg og psykoterapi

10.12.19

Julen er hjerternes fest. En tid for samvær, nærvær, hygge og traditioner. Med julen kommer også minderne. Minderne om dem som var engang – dem vi har mistet. Mærkedage og højtider som julen, er for mange mennesker, ekstra hård at komme igennem, netop fordi de ofte blev fejret med vores allerkæreste. Disse dage på året, kan frembringe ekstra meget sorg og for nogle, får den ubearbejdede sorg, ekstra kul på - med stærke følelser og reaktioner til følge.

Det tager tid at opdage at ens far, mor, barn, bror, søster eller Bedstemor, er død…… Måske har en af dine kære, været død i flere år og måske bliver du stadig ramt af et pludselig ”lyn fra en klar himmel” som mærkes som et chok i hele kroppen og stor smerte i hjertet, over den ubærlige sandhed: Hun/han ER virkelig død!!!! Det kan næsten tage pusten fuldstændig fra én og man kan føle sig helt lammet i et stykke tid. Sorgbearbejdning er individuel og sorg kan tage tid – også flere år.

De fire faser i sorgarbejde er:

  • At acceptere at tabet er en realitet
  • At gå ind i sorgens følelser
  • At tilegne sig nye færdigheder
  • At reinvestere sin energi på en ny måde

Sorgen og krisen er ikke slut, når den kære er begravet, når der er gået en måned eller når hverdagen begynder at indfinde sig. Når man har mistet en kær, føltes det ofte som om hele verden går videre, mens man selv er gået i stå. Intet bliver nogensinde det samme igen og man kan virkelig føle sig fortabt. Man kan komme til at sidde fast i sin sorg af flere årsager og dermed sidde fast i de forskellige sorgfaser. Måske kommer man fra en familie, hvor det med døden eller følelser ikke er noget man rigtig ”gør i”. Måske er man ikke som barn, blevet mødt i sin sorg, fordi ens forældre selv havde nok i deres og ikke vidste hvordan man håndterede et barn i sorg. Måske føler man, at man som voksen, må tage sig sammen overfor sine børn, fordi de ikke skal bekymre sig om én. Måske går man i så stort et chok at man har brug for professionel hjælp til at komme videre. Andre fortrænger og skynder sig videre, fordi det er det eneste de kan i situationen.

Det er så uhyre vigtigt at gennemgå samtlige fire sorgfaser, for på den måde får man større chance for at komme sundere gennem sorgen. Før vi kan komme igennem sorgen, skal vi turde være i den – med alle dens faser, alle dens følelser og alle dens udtryk. Det kan være svært for ens omgivelser at rumme, ikke fordi de ikke holder af os, men fordi de måske er for tæt på til at kunne give os den hjælp, som vi har brug for. Den hjælp man som sørgende har allermest brug for, er at man som pårørende, er der. Lytter og bare ER DER! Det værste er allerede sket, så du kan ikke gøre det værre. Derfor behøver man ikke være så bange for den sørgendes reaktioner, de har brug for at reagerer. Råbe, skrige, skælde ud, bryde sammen, ligge i fosterstilling, være stille og bare græde…… det kan være svært at rumme som pårørende, fordi vi elsker dem så højt, at vi bare gerne vil hjælpe. Den bedste måde vi kan hjælpe på, er ved blot at være til stede, hjælpe med det praktiske, give et kram, komme med et måltid mad, vaske lidt tøj ect. I stedet for blomster som ofte har det med at hobe sig op i bedste mening, så stik forbi med en hjælpende hånd og nærvær – og gerne i året der kommer, for sorgen går som førnævnt ikke bare over, for den som har mistet, når begravelsen er overstået og ”hverdagen” melder sin ankomst igen. Din allerfornemmeste opgave som pårørende er egentlig ikke at gøre noget – du skal vide, at bare du er der med dit nærvær og lyttende hjerte, det er alt hvad der er brug for. Skulle den sørgende trække sig væk i sin sorg, så stå klar i kulissen og bliv ved med stædigt at dukke op med en portion aftensmad, en kærlig sms eller opringning eller et lille besøg, måske bare i fuldstændig stilhed.

Hvis du er midt i din sorg, hvis du lige er ramt af sorg eller hvis du aldrig har fået bearbejdet din sorg – udskudt den, fordi du ikke kan rumme den eller andre ikke har kunnet rumme dig i den, så tilbyder jeg dig et rummende og trygt rum hvori du kan være med hele din sorg og alt hvad den rummer.

Som krops- og psykoterapeut har jeg særlig interesse i og erfaring med sorgarbejde, både på det personlige og professionelle plan. Jeg har siden min barndom, oplevet et utal af forskellige tab og sorger og hvad der hører sig med, af reaktioner og følelser. Det er så vigtigt at vi får sørget, uanset udtryk, så sorgen ikke hæmmer os i at leve det liv vi har og bliver ved med at bo i os og skabe fysiske og psykiske ubalancer. Lad mig hjælpe dig videre og hjælpe dig med at sige kærligt farvel til det forhold der var og kærligt goddag til det forhold, som er til den afdøde også nu, efter døden. Du skal videre i dit liv, Det fortjener du  <3

Kærlige tanker

Pia

FØRSTE BEHANDLING

Ved første behandling vil jeg altid spørge ind til din livssituation samt sygdomshistorie. Dette for at optimere behandlingen bedst muligt.

TAVSHEDSPLIGT

Jeg er underlagt lovgivningen om tavshedspligt og fører som en del af mit medlemskab hos hhv. ZCT og FaDP, journal over terapiforløbet.

HYGIEJNE

Hygiejnen er en mærkesag. Jeg anvender kun sterile engangsnåle, for at mindske risikoen for evt. allergi og infektion. Cupper rengøres og afsprittes efter endt behandling. Skåle til cremer rengøres ligeledes efter hver behandling.

Book din tid online

Book din tid hos Terapi med Hjertet v/Pia Granfeld
Kontakt

Niels Mørchs Gade 24,
9900 Frederikshavn

Tlf: +45 81 44 14 89
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

CVR. nr. 34957991

Webbureau ITTP